Recept voor DIY Roze Bunker Wilde IJsthee
Niets is mooier dan het maken van een eigen, circulaire drank – althans, dat is wat de fruitslager zegt. Wil je weten hoe het voelt om fruitslager te zijn? Maak de Do It Yourself Bunker ijsthee!
Als je een van onze pakketten hebt aangeschaft, heb je het waarschijnlijk al gezien: met jouw favoriete frisdranken is een zakje DIY Wilde IJsthee zaadjes meegekomen*. Wilde kruiden om zelf te planten, oogsten, koken en drinken. Vonden wij wel feestelijk, want zo geef je jouw tuin/balkon/bloembak in de vensterbank kleur en help je de biodiversiteit te behouden. Lekker problemen tackelen met Roze Bunker – met de nadruk op lekker.
We gooien je natuurlijk niet helemaal in het diepe, dus bij deze een recept voor jouw DIY Wilde IJsthee. Let wel: wij weten natuurlijk niet hoeveel groene vingers jij hebt en wat de opbrengst zal zijn uit jouw zaden. Het recept staat daarom in delen in plaats van grammen en milliliters aangegeven.
Maar voor oogsten, komt zaaien: Dit kan jaarrond, maar bij voorkeur in de nazomer en herfst of in het zeer vroege voorjaar. Het is een mengsel met lage tot redelijk hoge bloemen en bevat een paar eenjarige soorten, zodat je vanaf het eerste jaar iets te verzamelen hebt. Vanaf het tweede en derde jaar kun je het meest bloemrijke resultaat verwachten. Jaarlijks kunt je er uit knippen of plukken wat je wilt.
Daarna kun je aan de slag:
Ingrediënten
- Kruiden en bloemen
- 1 deel water
- 1 deel appelsap
- 1 el groene thee per liter water
- Optioneel: suiker naar smaak
- Snufje zout
Bereiding
Als alle bloemen gezellig staan te bloeien en je er klaar voor bent: snoeien! Knip alles zo’n 2 tot 3 cm boven de grond af.
Kook eerst je appelsap tot de helft in. Neem zoveel appelsap dat je kruiden er twee keer in passen. Laat afkoelen tot je je vinger erin kunt steken zonder al te heftige brandwonden op te lopen.
Vul ondertussen een grote kom met koud water en haal de kruiden er kort en voorzichtig doorheen om overtollige aarde weg te spoelen. Laat uitlekken in een zeef of op keukenpapier.
Breng het water aan de kook. Gooi de schone kruiden in een grote pan en voeg het ingekookte appelsap toe tot het net onder staat. Voeg de thee toe. Giet het kokende water over de appelsap en kruiden. Laat minstens 20 minuten staan.
Zeven = klaar!
Wat zit er eigenlijk in?
Als het goed is, bevat je eetbare kruidenperkje de volgende drinkbare bloemetjes:
Achillea millefolium – Gewoon duizendblad
Alliaria petiolata – Look-zonder-look
Allium schoenoprasum – Bieslook
Angelica archangelica – Grote engelwortel
Barbarea vulgaris – Gewoon barbarakruid
Campanula rapunculoides – Akkerklokje
Cardamine pratensis – Pinksterbloem
Centaurea cyanus – Korenbloem
Chamerion angustifolium – Wilgenroosje
Chenopodium bonus-henricus – Brave hendrik
Cichorium intybus – Wilde cichorei
Claytonia perfoliata – Winterpostelein
Crepis biennis – Groot streepzaad
Daucus carota – Peen
Filipendula ulmaria – Moerasspirea
Knautia arvensis – Beemdkroon
Leucanthemum vulgare – Margriet
Malva moschata – Muskuskaasjeskruid
Matricaria chamomilla – Echte kamille
Oenothera biennis – Middelste teunisbloem
Origanum vulgare – Wilde marjolein
Papaver rhoeas – Grote klaproos
Pastinaca sativa subsp. sativa – Pastinaak
Plantago lanceolata – Smalle weegbree
Rumex acetosa – Veldzuring
Salvia pratensis – Veldsalie
Sanguisorba minor – Kleine pimpernel
Silene vulgaris – Blaassilene
Stachys officinalis – Betonie
Trifolium pratense – Rode klaver
Valeriana officinalis – Echte valeriaan
Viola odorata – Maarts viooltje
*Zolang de voorraad strekt.